Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С над една трета намаляват заетите в туризма за една година

Средната месечна работна заплата за България през второто тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 6,9%, а в частния - с 5,8%

С над една трета намаляват заетите в туризма за една година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като след въвеждането на ограниченията заради коронавируса в България мнозина, заети в хотели и ресторанти, останаха без работа или бяха пуснати в неплатен отпуск, към края на юни статистиката отчита ясните тенденции.

Заради на практика несъстоялия се летен сезон заетите в туризма в началото на лятото са с почти 35% по-малко, отколкото преди година, отчита Националният статистически институт.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2020 г. намаляват с 23,5 хил., или с 1%, спрямо края на март 2020 г., като достигат 2,24 милиона. Това показват предварителни данни на НСИ, публикувани днес.

На годишна база в края на юни 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват със 111,5 хил., или с 4,7%. Спадът най-сериозен в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 34,9% (48,8 хил. души), „Операции с недвижими имоти“ - със 7,4%, и „Култура, спорт и развлечения“ - със 7,2%, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,3%.

Спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 4,5%, „Преработваща промишленост“ - с 3,5%, и „Добивна промишленост“ - с 2,9%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите със сезонен характер: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8,4%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21 и 17,3%.

От НСИ отчитат още, че средната брутна месечна работна заплата за април 2020 г. е 1323 лв., за май - 1333 лв., и за юни - 1355 лв..

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 6,9%, а в частния - с 5,8%.

През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1337 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2020 г. с 1,5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Финансови и застрахователни дейности“ - със 7,9%, и „Образование“ - със 7%. Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 12,2%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 8,6%.

Към края на юни 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 6,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 15,6%, „Образование“ - с 12,2%, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - с 9%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2020 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3270 лв.; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2287 лв.; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2105 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 647 лв.; „Други дейности“ - 903 лв.; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 973 лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии